Egenutgivning av böcker

När det gäller egenutgivning av böcker är det något som blivit populärare med åren. Eftersom de traditionella förlagen ger ut ytterst få debutanter per år. Av cirka 3 000 bokmanus som kommer in blir endast omkring tre-fem nya utgivna. Det är därför en förmån att kunna ge ut själv, för många som har sin stora önskan att bli författare och försökt att bli utgiven, fått avslag efter avslag. Väljer du att ge ut själv, finns det numera flera olika förlag eller tryckerier att vända sig till, så kallade BoD,

Book on Demand

Här betalar för de tjänster du vill ha, och ofta brukar det vara en korrekturläsning som behövs, någon som läser igenom ditt bokmanus och korrigerar stavfel, särskrivningar och enklare grammatik. Det är väldigt viktigt att du själv vet hur bra du på grammatik, som rätt meningsbyggnad, hur man skriver dialoger med mera. Tyvärr förlitar sig många på sina kära och nära som inte har rätt utbildning inom svenska språket och säger att det är jättebra skrivet, även om det inte är det. Då kanske den författaren låter sitt manus tryckas upp direkt och det uppmärksammas fel efteråt, då kanske flera tusen böcker med många fel tryckts upp.

Annan hjälp via BoD

Hjälp gällande bokomslag kan dessa BoD-tryckerier också hjälpa till med, och även att det skickas en bok till BTJ, Bibliotekstjänst för recension. De hjälper också till att din bok finns att köpa på nätbokhandlare.

Litteratur och läsa på nätet

Det finns mycket bra litteratur att läsa om hur egenutgivning går till och det är att rekommendera att du som vill ge ut en bok på egen hand läser några av dessa böcker.

Marknadsföra själv

Givetvis måste du marknadsföra din bok själv, och det gör du lättast på sociala medier. Du kan göra bland annat göra en Facebooksida om din bok och bjuda in dina vänner att gilla den sidan. Där kan du skriva text från boken och hålla dem uppdaterad hur det flyter på under hela processen.

Andra sätt att ge ut på egen hand

Det finns även numera förlag som hjälper dig med utgivningen av din bok. De fungerar ungefär som BoD, med att du får betala för de tjänster du vill ha. Men här har du lite mer stöd av förlagets personal, mer personlig kontakt och du kan få ha din releasefest på förlagets kontor när boken är utgiven. Vissa av dessa förlag har även en prisutdelning varje år där ett urval av de böcker som givits ut, gås igenom av en jury och den som juryn kommer fram till varit den bästa egenutgivning får pris för årets bästa egenutgivna bok.

Vilken hjälp kan du få på dessa förlag?

Dessa förlag har blivit mycket uppskattade och de har växt under de senaste åren. De har personal som arbetar på kontoren och frilansande lektörer, redaktörer och korrekturläsare som de anlitar som hjälp. Personer som förlaget litar på och vet att de gör ett bra jobb. Här finns också personer som förlaget anlitar när det gäller sättning av text och bokomslag. Så numera finns det många sätt att förverkliga din författardröm. Många egenutgivare har också fått förlagskontrakt på ett vanligt förlag efter att gett ut själv.